Przepis na pyszne risotto z kurczakiem
- 200 g ryżu do risotto (arborio)
- 1 pierś z kurczaka (500g)
- 500 ml bulionu warzywnego
- średnia cebula
- 4 marchewki
- Sól
- Pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka masła
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Wrzucamy ryż i smażymy ok 2-3 minuty. Następnie dolewamy wywar warzywny i pokrojoną marchew. Dusimy na małym ogniu, do momentu kiedy ryż wchłonie cały bulion.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojonego kurczaka aż do zarumienienia. Gotowego wrzucamy do ryżu i mieszamy całość. Doprawiamy wg uznania.
Takie risotto to szybka i prosta propozycja na ciepłą kolację. Jeżeli lubisz imbir, zetrzyj go to gotującego się ryżu tak jak w przepisie dietmap.pl/pl/przepisy/lista-przepisow/3143-risotto-z-kurczakiem-i-pomidorami. Dzięki temu gotowe danie nasyci cię na długo, a jednocześnie rozgrzeje w mroźne, listopadowe dni.